Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Carte, Romania - Tensiuni Geopolitice
9 lei
Brand
Carte
Rating:
0 stars: 0.00 din 0 pareri
Descriere
Vasile SIMILEANU
ROMANIA TENSIUNI GEOPOLITICE

Colecţia Geopolitica, Editura Top Form, Bucureşti, 2003.

Traversăm o perioadă unică de dezvoltare şi progres, dar in care, din păcate, se manifestă comportamente şi organizări tribale ce contravin flagrant societăţilor democratice supertehnologizate.

Este de neexplicat ca, intr-o perioadă in care comunitatea internaţională caută să rezolve contradicţiile sociale şi se luptă pentru drepturile individului prin eliminarea vectorilor negativi şi atenuarea presiunilor antiumane, să intalnim manifestări ancestrale de la nivel individ la sistem social in special in unele state care au pus bazele civilizaţiilor moderne. Din Antichitate şi pană in prezent, crizele identitare au ocupat un timp şi spaţiu cu extinderi civilizaţionale, caracterizand omul ca cel mai vorace animal ce a existat pe Terra.

Lipsa de comunicare şi interesele unor centre de putere au accentuat permanent contradicţiile politico-militare, generand in secolul al XX-lea cele mai crancene conflicte militare dezvoltate la scară planetară. Tot in acest secol s-au dezvoltat cele mai puternice tehnologii de distrugere in masă şi cele mai aberante crize umanitare.

Dacă am contabiliza evoluţiile geopolitice ale secolului trecut, vom observa că societatea umană a incercat să declanşeze, practic, un proces de autodistrugere care, din nefericire, are urmări greu de previzionat in acest inceput de mileniu.

Dacă in perioada de inceput a civilizaţiei umane religiile nu au fost dominate de politic, incepand cu secolul al X-lea s-au făcut manifestat primele ideologii politico-religioase. De atunci şi pană in prezent asistăm neputincioşi la manifestări antisociale şi antiumane din partea unor instituţii religioase ce ar trebui să propovăduiască convieţuirea paşnică şi toleranţa. Cruciadele, panortodoxismul şi fundamentalismul islamic sunt cateva din multitudinea de manifestări antiumane.

Conflictele lingvistice au generat la randul lor manifestări sangeroase. Astfel de manifestări sunt din ce in ce mai dese şi dure ca amploare in Asia, America de Sud, Africa...

Prezenta lucrare, fără pretenţia de a cuprinde toate aspectele geopolitice ce se manifestă in acest spaţiu şi care au implicaţii directe sau indirecte asupra Romaniei, şi propune o analiză la rece a manifestărilor politice, sociale, religioase, culturale, economice şi militare şi tensiunile pe care le generează sistemele geopolitice asupra Romaniei.
Lumea de azi este caracterizată, mai mult ca oricand, de relaţiile ce se stabilesc intre sistemele regionale şi globale.

Tensiunile pe care le acumulează un sistem, dacă sunt studiate şi disecate pot fi folosite in scop pozitiv. Numai astfel putem preintampina conflictele globale.
Din Gura in Gura