Produse si Servicii
Mergi direct la categoria
Firme
Carte, Nicolae Titulescu - Personalitate Europeana
17 lei
Brand
Carte Romana - Franceza
Rating:
0 stars: 0.00 din 0 pareri
Descriere
Ioana Veturia CIUPERCĂ
TITULESCO L'EUROPEN AVANT L'HEURE
Editura TOP FORM, Bucureşti, 2006
Titulescu - o personalitate europeană are o semnificaţie care depăşeşte dimensiunile unui titlu inspirat: indică un punct de reper al istoriei romaneşti moderne, deci al istoriei europene moderne. Contribuţia marelui diplomat roman la dezvoltarea unor concepte fundamentale ale relaţiilor internaţionale este egalată de efortul său continuu de modernizare a activităţii diplomatice ca atare - diplomaţia in mişcare - care era dedicată, in condiţiile timpului său, cu precădere, asigurării păcii - un fenomen al mişcării.

Exegezele privind activitatea lui Nicolae Titulescu sunt numeroase şi abundă in aspecte care se inscriu in toate registrele publicistice: de la analize juridice, profesioniste şi mai greu accesibile publicului larg, la relatări ale unor momente mai puţin flatante pentru personalitatea Titulescu, dar nu mai puţin umane. Portretul său, in linii abstracte, este aproape terminat şi consacrat. Volumul de faţă adaugă tuşe la acest portret, dintr-o perspectivă deopotrivă străină şi familiară, atat personajului insuşi, cat şi lumii diplomatice romaneşti - şi nu numai acestui segment al societăţii romaneşti: Le Figaro, cotidianul francez al cărui nume este suficient pentru a se prezenta singur.

Calificativul de om al vremurilor noastre pe care Titulescu il merită pe deplin prin viziunea pe care a avut-o in ceea ce priveşte destinul Europei a devenit o frază banală, fără să-şi fi pierdut din adevărul pe care il exprimă. Aceasta mă determină să mai subliniez o altă calitate a celui care a fost unul dintre cei mai prestigioşi conducători ai Ministerului Afacerilor Externe: modernismul concepţiei privind activitatea diplomatică.

Intr-o epocă in care diplomaţia multilaterală parcurgea etapele dificile ale afirmării naţiunilor in competiţie cu structurile multinaţionale ale imperiilor care mai rămăseseră pe glob, Titulescu a dezvoltat funcţiile acestei activităţi a elitelor intr-o manieră care să servească, in primul rand, interesului naţional. Şi in zilele noastre aceasta este una din condiţiile fundamentale ale succesului oricărui diplomat - indiferent că acţionează in numele ţării sale in dialogul cu reprezentanţii altor state aflate in cealaltă parte a lumii, sau că dezbate in structurile Uniunii Europene, sau ale NATO, aspecte ale politicii comune promovate de organizaţiile respective.

Ceea ce a intuit Titulescu se petrece in prezent: realizarea intereselor naţionale ale Romaniei contemporane este facilitată de procesul de integrare in structurile europene şi euro-atlantice; prin ele, Romania devine capabilă să facă faţă provocărilor globalizării, ca proces definitoriu al acestei epoci, şi să aibă succes in această confruntare.
Din Gura in Gura